Montse Venturós continua com a alcaldessa de Berga

La Montse Venturós serà l'alcaldessa de Berga fins al final del mandat al juny de 2019 perquè així ho van decidir berguedanes i berguedans a les eleccions del maig del 2015. No es tracta d’una decisió individual, sinó que sorgeix d'una petició popular formulada per la plataforma ciutadana que li dona suport (Democràcia vs. Tribunals). 

Tal com es va poder comprovar en el ple celebrat aquest dijous 18 d’octubre, Venturós no serà substituïda com a alcaldessa, la seva cadira romandrà buida i seguirà exercint, políticament, el paper de coordinació interna i lideratge extern que exercia com a alcaldessa.

El govern de la capital del Berguedà dona compliment a allò que s’ha treballat i decidit des del teixit social, polític i associatiu berguedà. Si bé la sentència prohibia a Montse Venturós continuar exercint les seves funcions d’Alcaldessa, la realitat és que continuarà exercint com a tal d’acord amb la voluntat política del ple de l’Ajuntament i de la majoria social berguedana. En d’altres paraules, continuarà exercint funcions públiques tant pel que fa a la representació del municipi com en la presa de decisions. La jutgessa volia apartar Venturós del càrrec, però col·lectivament s’han generat les complicitats i els mecanismes necessaris per garantir que això no sigui així.

Amb l’estratègia de no acatament, que no és més que una continuació complementària de l’estratègia desobedient, es preserven els interessos i la voluntat popular expressada tant a les urnes com en el dia a dia del municipi. És una decisió presa i legitimada per actors que van molt més enllà de la mateixa CUP. És una decisió que permet garantir el bon funcionament del municipi, mantenint les majories sortides de les urnes el maig de 2015, i permeten que el present i futur de Berga continuï sent allò que les berguedanes han decidit, i no allò que una denúncia de Societat Civil Catalana amb la complicitat d’una jutgessa al servei del règim del 78 tractaven d’imposar. No només s’ha portat l’embat amb l’Estat fins al final, sinó que s’ha situat la desobediència en l’àmbit més col·lectiu possible. 


No-acatament de la sentència 

La manca d'una legalitat republicana que empari a l'alcaldessa li impedeix poder mantenir la signatura oficial i altres aspectes legals ja que això podria comprometre també el funcionament quotidià de l'Ajuntament de Berga. En el context actual, si Venturós seguís presidint el ple i signant decrets això no tindria conseqüències només per a ella –que ja ha demostrat que està disposada a assumir-les-, sinó que arrossegaria al seu darrere tot l'ajuntament.

Tanmateix, la decisió és no acatar: la Montse seguirà tenint tracte d'Alcaldessa i fins a les properes eleccions del 26M cap altra alcaldessa serà escollida pel ple de l'Ajuntament de Berga. La Montse continuarà assistint a reunions i actes acompanyant a qui -segons la legislació espanyola- estigui nomenat accidentalment per així poder seguir amb el compromís que va prendre fa tres anys i mig amb les berguedanes i berguedans. Així, la Montse Venturós continuarà exercint com a alcaldessa de Berga segons voluntat política del ple de l’Ajuntament, amb funcions públiques tant pel que fa a la representació del municipi com en la presa de decisions.

A més a més, la decisió de retirar el recurs també té la voluntat d'evitar que sigui la justícia espanyola qui pugui condicionar l'elaboració d'una futura llista electoral cupaire a Berga. Durant aquests anys, la Montse Venturós com el govern municipal, com molts altres electes de la unitat popular, han obert un camí que ha posat la desobediència al centre de l'acció política per avançar cap a la plena llibertat nacional i social. La resposta popular berguedana està posant les bases per la creació d’una institucionalitat alternativa fora de la gàbia del règim del 78.


Focus en una nova institucionalitat que hauria de comptar amb el suport del Parlament

D'aquesta manera obrim un nou front vers l'Estat espanyol i el règim del 78 a través de confrontar la legitimitat democràtica contra la voluntat d'alterar les majories populars a partir dels jutjats del règim. Entenem que aquest és un pas que cal desenvolupar en altres municipis i ajuntaments on es pugui arribar a aquesta situació i destaquem el compromís de l’Assemblea de Berga i la pròpia Montse per liderar l'exercici de no acatament d'una sentència profundament injusta. Agraïm la iniciativa popular per mantenir-la exercint d’Alcaldessa legítima fins a finals de mandat, així com el compromís de la resta de formacions polítiques de no presentar alternatives a la guanyadora a 2015.   

Entenem que toca al Parlament desenvolupar un corpus legislatiu que empari els alcaldes i les alcaldesses que aposten pel camí del no acatament de les sentències injustes. Aquest pas endavant permetria situar l'embat institucional a l'Estat en un camí amb més recorregut. A més a més, entenem que aquest és el camí que ha de defensar la majoria parlamentària a favor de l’Autodeterminació i la República catalana. Així mateix, ha arribat el moment de plantejar la gestació d’una l'assemblea municipalista, formada per càrrecs electes i activistes dels moviments populars, que permeti continuar creant i consolidant una institucionalitat pròpia i alternativa a l’actual marc de l’Estat espanyol.

Creiem que hauria de ser una estratègia compartida, adoptada i defensada pel conjunt de les forces democràtiques catalanes en qualsevol municipi, ja que representa una defensa de la legitimitat popular dels nostres pobles i viles vers les injustícies del règim del 78. És imprescindible que des del municipalisme s’obrin més fronts i embats democràtics contra l’Estat espanyol arreu dels Països Catalans. 

La manca d'una legalitat republicana que empari a l'alcaldessa li impedeix poder mantenir la signatura oficial i altres aspectes legals ja que això podria comprometre també el funcionament quotidià de l'Ajuntament de Berga